14.02.19 Život s kočkou

Tipy, jak přimět tlustou kočku k pohybu

Je vaše bytová kočka při těle? Pak jí přiměřeně omezte krmnou dávku nebo přejděte na méně kalorické krmivo a zkuste ji víc podněcovat k pohybu.

Než přistoupíte k dietním opatřením, poraďte se s veterinářem, jaká je ideální hmotnost vaší svěřenkyně a jestli neexistují nějaká omezení vyplývající z jejího zdravotního stavu. Zdravé kočce veterinář pravděpodobně naordinuje snížení množství přijatých kalorií a pravidelné cvičení. Omezte pamlsky a vybírejte jejich dietnější verze.

Jak začít s tréninkem?

Vyhraďte si každý den pár minut. Když bude hra kočku bavit, můžete postupně prodlužovat čas strávený cvičením. Ale myslete na to, že nemůžete kočku k pohybu nutit, když se jí zrovna nechce. Vybírejte si dobu, kdy je aktivní a má chuť dovádět. Rozhodně jí nebuďte ze spánku, nechcete jí přece otrávit hned na začátku. Nekrmte ji před cvičením, aby se necítila plná a při pohybu se jí nedělalo špatně.

Vyzkoušejte rozmanité hračky

Aby kočku hra bavila, pořiďte jí nové zábavné hračky, které pravidelně uklízejte a znovu vytahujte. Důležitá je rozmanitost. Tím, že hračky budete střídat, kočku jen tak neomrzí. Můžete zkusit malé míčky, plyšové myšky, které vydávají zvuk, hračky s rolničkou, hračky s peřím atd. Některé kočky milují šantu kočičí a za hračkami vycpanými „catnipem“ se rády honí. Jiné zase nadšeně skáčou na rukavici

Buďte kreativní

Vyrobit si můžete také vlastní hračky. Připněte třeba ptačí pero na provázek a tyčku a vytvořte kočičí udici. Mávejte s hračkou a popotahujte ji po zemi, vaše čtyřnohá kamarádka tomu jistě neodolá.

I obyčejné věci kočku baví

Oblíbené u koček jsou i obyčejná brčka nebo špunty od vína. Některé kočky budou zase nadšené skákat do prázdných papírových tašek, chytat víčka od pet lahví, lovit zmuchlané papírové kuličky, trubičky od toaletního papíru atd. Fantazii se meze nekladou. Myslete však na to, že hračka musí být pro kočku bezpečná, takže ji nenechte hrát si s provázkem o samotě. Hrozí riziko jeho spolknutí.

Vsaďte na laser

Pořiďte si laserové ukazovátko, aby se kočka honila za červeným paprskem. I když jí to bude bavit vždy jen chvíli, každý pohyb se počítá.

Vaše pronásledování

Zkuste si někdy k pásku přivázat delší šňůrku s pírkem a zatímco budete chodit po bytě a uklízet, vaše kočička vás bude nadšeně honit. Může se však stát, že vás začne kousat do kotníků. V tom případě vymyslete jinou aktivitu, při které nepřijdete k újmě.

Foto: pixabay.com