30.07.18 Život s kočkou

Kočičí komunikace pro začátečníky

Kočky se dorozumívají nejen s ostatními kočkami, ale i se svou lidskou rodinou. Kdo někdy měl kočku, ví, jak se chová a co mu chce svým držením těla, mimikou i mňoukáním sdělit. Pro začátečníky však může být kočičí způsob komunikace trochu nejasný. Jak poznáte, že...

...vás kočka vybízí ke hře?

Vaše čtyřnohá kamarádka kolem vás poskakuje. Má přitom strnulé končetiny, hlavu mírně nakloněnou na stranu a zvednutý ocásek. Ohlíží se za sebe, chce se totiž ujistit, že ji následujete. Pokud máte čas, nenechte se dlouho pobízet a pohrajte si s kočkou. Kočka tak vybije přebytečnou energii a také posílíte váš vztah.

...by si dala něco dobrého k snědku?

Kočka se vám pořád plete pod nohy, hlavou a boky se vám otírá o nohy. Vyhledává oční kontakt a přitom prosebně mňouká. Podobně žebrají také koťata u své matky. Jestliže vaše kočka žebrá i po krmení, můžete ji občas „přilepšit“ kočičím pamlskem, kouskem masa, lžičkou pribináčka apod. Počítejte však s tím, že pamlsky jsou většinou dost kalorické, takže by měly být podávané v rozumné míře.

…se něčeho/někoho bojí a je podřízená?

Má uši stažené dozadu, sklopenou hlavu, rozšířené zorničky a strnulý pohled, který odvrací. Kočka se krčí, tím se dělá menší. Pohybuje se zpomaleně a snaží se najít bezpečný ukryt.

…je podrážděná a chystá se k útoku?

Drží vzpřímené tělo, má natažené končetiny, hlavu má mírně otočenou na stranu, uši směřují dozadu, nejsou ale přitisknuté k hlavě. Typický je upřený pohled na protivníka, kdy zornice sebejisté hrozící kočky jsou lehce zúžené. Útok může přijít každou chvíli, záleží na okolnostech. Kočky někdy přechází do kočičího hřbetu, což je imponující chování, ve kterém se většinou mísí strach a hrozba. Kočka se snaží působit větším dojmem, má vyklenutý hřbet, napjaté končetiny, stažené uši, naježené chlupy na hřbetu i ocasu, točí se k protivníkovi bokem. Kočka může přejít buď k útoku, nebo útěku.

...projevuje náklonnost?

Otírá se o vás hlavou, celým tělem i ocasem, šťouchá do vás packou, olizuje vám ruku. Důvěrné pouto mezi dvěma kočkami signalizuje olizování srsti a spaní v těsné blízkosti. Když se kočka cítí příjemně, můžete pozorovat tzv. mléčný krok. Více se o něm dozvíte zde.

...je naštvaná a uražená?

Odvrací se od vás za určitou nebo domnělou křivdu, například když ji necháte doma přes noc samotnou a kočka na to není zvyklá. Kočka pak záměrně nereaguje na zavolání, demonstrativně se otáčí zády, když s ní chcete navázat kontakt. O tom, jak dlouho jí uraženost vydrží, rozhoduje individuální povaha kočky a samozřejmě i závažnost domnělého prohřešku. Že je v přátelské náladě poznáte podle normálního držení těla, uvolněného výrazu, otevřeného pohledu, při pozdravu bude mít pravděpodobně vztyčený ocas.

 

Zdroj: Gerd Ludwig, Kočičí řeč, Euromedia, edice Esence, 2017

Foto: maxpixel.net