22.05.18 Život s kočkou

Kočičí forma nátlaku

Určitě tu situaci znáte, přijdete domů a kočka očekává, že jí neodkladně splníte její přání. Ať už má chuť na rybí kapsičku, nebo si chce pohrát, určitě vám to dá jasně najevo.

Jedním způsobem je urputné otírání se o nohy. Kočka vám téměř kličkuje mezi nohama, jednou se tiskne k pravé, hned potom k levé noze. A spolehlivě se postará o to, že je nepřehlédnutelná. Nátlak doprovází důrazné mňoukání. Kočka ví, že účel světí prostředky a většinou brzy podlehnete a splníte jí její přání. Tuto techniku vynucování pozornosti ovládají už malá koťata, která se často pletou své mámě pod nohy.

 

Upřený pohled

Dalším způsobem, jak kočka dává najevo své touhy a soustředění, je hypnotizování předmětu. Kočky se umí dokonale soustředit na objekt svého zájmu, ať už je to věc nebo zvíře. Dobrým příkladem je lovící kočka, která dokáže dlouho nehybně čekat před myší dírou. Když je to nutné, dokáže setrvat ve strnulé póze a upřeně pozorovat vchod, dokud se neobjeví její kořist. Podobný upřený pohled dokážou kočky používat také v domácím prostředí, například když zírají na hračku, která je mimo jejich dosah, nebo hypnotizují pytel s krmením, případně venkovní dveře, kudy je majitel pouští ven. Je to velmi sugestivní forma nátlaku, a to ani nemusí být provázena hlasovým projevem. Když navíc začne kočka hlasitě mňoukat, odolá málokdo.

Zdroj: Gerd Ludwig, Kočičí řeč, Euromedia, edice Esence, 2017

Foto: pixabay.com