27.05.19 Život s kočkou

Jak kočky vyjadřují svá přání?

Začínající chovatelé koček mají někdy problém rozpoznat, co po nich jejich mazlíček chce. Zvlášť když byli dříve zvyklí jen na psy, kteří své emoce a přání dávají najevo jiným způsobem. Většinou ale stačí pár měsíců soužití a budete přesně vědět, co si vaše čtyřnohá svěřenkyně přeje.

Kočky jsou dobré pozorovatelky, které mají lidi skvěle přečtené. Dokáží rozeznávat lidská gesta a reakce a díky tomu se snaží zcela cíleně uplatňovat svou řeč těla i hlasové projevy, aby dosáhly toho, co chtějí.

Chci jídlo (na prvním místě), hru, někdy i mazlení – kočka se opakovaně člověku otírá o nohy, podle naléhavosti situace vydává tlumené nebo energické mňoukání.

Chci se mazlit a hladit – kočka se válí na boku nebo na zádech, vyhledává oční kontakt s člověkem, některé kočky přitom i vrní, jiné jsou potichu.

Chci pozornost a náklonnost – kočka šťouchá hlavou nebo tlapkou do nohy nebo ruky člověka, někdy u toho vydává krátké vyzývavé mňoukání, pokud páníček nereaguje.

Jsem naštvaná, o žádnou pozornost nestojím – kočka se k člověku obrací zády, je zticha, nereaguje na zavolání.

Pojď si se mnou hrát – kočka poskakuje na napjatých nohou, má u toho napřímený ocas

Nedotýkej se mě – kočka se od člověka odtahuje, typický je šlehající ocas, při stupňujícím se napětí zpočátku mírně, později zuřivě prská.

Zdroj: Gerd Ludwig, Kočičí řeč, Cesta k harmonickému partenrství, Euromedia, 2017

Foto: pixabay.com