12.06.18 Život s kočkou

Cestujeme s domácím mazlíčkem

Chystáte se na výlet nebo na dovolenou a váš čtyřnohý kamarád smutně kouká na zabalená zavazadla? Pokud se rozhodnete neodkládat ho a vzít ho s sebou, je třeba připravit se na společnou cestu s dostatečným předstihem.

 

Cestovní doklady a povinná očkování

Pro cesty do zemí Evropské unie musí mít zvíře cestovní pas, který vám na počkání vystaví veterinář. Jeho vyhotovení je podmíněno označením zvířete mikročipem, případně viditelným tetováním. Majitel psa musí také prokázat platné očkování zvířete proti vzteklině. Při prvním očkování je možné překročit hranice až 21 dnů po vakcinaci, v případě přeočkování je očkování platné ode dne přeočkování, pokud byla očkovací látka podána během doby platnosti předchozího očkování. Štěňata do tří měsíců proti vzteklině očkovaná být nemusí. Pro jejich cestování však platí zvláštní pravidla, která jsou v každé zemi trochu odlišná. Při cestě do Velké Británie, Irska, Malty a Finska je třeba 24 až 120 hodin před vstupem do země zvíře odčervit preparátem s účinností proti tasemnici. Záznam o této proceduře musí být uveden v cestovním pasu.

Pokud plánujete cestu mimo Evropskou unii, bude nejlepší kontaktovat státní veterinární správu konkrétní země a vyžádat si detailní informace. Při cestách do některých zemí může být požadována celá řada krevních testů na protilátky proti infekčním chorobám, některé země vyžadují i karanténu nebo exportní certifikát. Počítejte s tím, že se jedná o velmi zdlouhavou proceduru, která může trvat i několik měsíců.

„Rozumné je, aby kromě vztekliny mělo zvíře i základní nepovinné očkování a bylo preventivně ošetřeno účinným přípravkem proti klíšťatům,“ říká MVDr. Markéta Bosáková, veterinární lékařka Royal Canin a doplňuje: „Pro cesty do středomoří se doporučují repelentní obojky s účinností proti krev sajícím pakomárům. Kromě cestovního pasu je dobré vzít s sebou i očkovací průkaz, seznam léků, pokud zvíře nějaké užívá, a kontakt na ošetřujícího veterinárního lékaře.“

Autem, nebo letadlem? Hlavně bezpečně!

Zvíře, které se volně pohybuje v prostoru auta, rozptyluje řidiče a v případě nehody se může zranit nebo napadnout ostatní cestující v důsledku stresu. Na přepravu psů a koček je vhodné použít přepravní box nebo tašku a ve vozidle je umístit tak, aby v případě kolize neohrozili řidiče ani spolucestující. Přepravku je vhodné připevnit bezpečnostním pásem nebo umístit za sedadlem v prostoru nohou. Větší psy je ideální přepravovat v zavazadlovém prostoru odděleném bezpečnostní přepážkou.

Před plánovaným odjezdem na dovolenou je vhodné brát zvíře na kratší cesty autem, aby si na cestování zvyklo. Pes a kočka by se měli na svoji přepravku postupně aklimatizovat, majitelé koček ji mohou několik týdnů před plánovanou cestou nechat kočce k dispozici jako pelíšek, případně ji do přepravky lákat pomocí hraček nebo pamlsků. Zvířata se cítí bezpečněji, pokud je přepravka přikrytá a prostor uvnitř vyplněn tlumeným světlem. Zvířata nejlépe cestují na lačno. Na delší cesty je vhodné mít v přepravce misku s vodou. Existuje celá řada cestovních misek a napáječek.

Leteckou přepravu zvířat zajišťují jen někteří přepravci, nízkonákladové aerolinky ji většinou neumožňují. Požadavky leteckých společností na přepravky pro zvířata se různí. V některých případech je požadováno i klinické vyšetření zvířete před odletem. Je vhodné obrátit se na specializované cestovní agentury, které poskytují kompletní servis.

Cestovní lékárnička

Je třeba počítat s tím, že na cestách mohou vašeho čtyřnohého kamaráda potkat různé zdravotní obtíže nebo úrazy, a proto je třeba zabalit mu cestovní lékárničku. Ta by měla obsahovat alespoň obvazy a dezinfekci pro ošetření drobných řezných či bodných ran, kleštičky na vytahování klíšťat a kapky pro zklidnění očí podrážděných od pylu nebo prachu.

Pro zvířata, která cestování špatně snáší, existuje celá řada přípravků, které jim cestování usnadní. Použití sedativ se nedoporučuje a výběr vhodného přípravku je dobré konzultovat s veterinárním lékařem. Na trhu jsou dostupné uklidňující feromony ve spreji nebo obojku, tablety a kapsle s obsahem mléčného proteinu a vitaminů skupiny B. Existují i tablety s obsahem maropitantu, které dobře fungují proti zvracení.

Čím krmit

Při dlouhých cestách je nejbezpečnější krmit suchým granulovaným krmivem, které zajišťuje kompletní krmnou dávku, snadno se transportuje a nehrozí u něj riziko zkažení. Vždy je nutné mít s sebou dostatek vody. „Pro zvířata je cestování neobvyklá, mnohdy stresová situace, a proto se velmi dobře osvědčuje krmit zvíře veterinární dietou, která je určena pro zvířata ve stresu,“ vysvětluje MVDr. Bosáková. Například kompletní granulované krmivo Royal Canin Calm obsahuje přírodní mléčný kasozepin. Mléčný protein, který vylučuje kojící fena nebo kočka má zklidňující účinky nejen na mláďata, ale i pro dospělá zvířata. Aminokyselina tryptofan podporuje vylučování serotoninu, hormonu dobré nálady. Speciální koktejl vlákniny je prevencí zažívacích problémů, které se často objevují při změně prostředí. „Krmivo Calm je vhodné začít podávat minimálně 10 dní před plánovanou cestou pozvolným přechodem ze stávajícího krmiva,“ upřesňuje Bosáková a dodává: „Jedná se o kompletní krmivo, takže je možné podávat ho i dlouhodobě.“

Poznámka redakce: Na trhu jsou k dostání i další značky krmiv, která pomáhají psychicky citlivým zvířatům zklidnit se. Například PRINS ProCare RESIST calm je za studena lisované krmivo, které obsahuje směs bylin pro uklidnění zvířete. Podává se 14 dní před stresovým zážitkem (ohňostroje, návštěvy, dovolené). Je možné podávat ho i trvale.

Foto: pixabay.com