27.06.18 Život s kočkou

7 rad, co dělat, když se vám ztratí kočka

Ztráta kočky je stresující pro všechny zúčastněné. Důležité je začít kočku hledat co nejdříve. Kde začít?

  1. Co nejdřív prohledejte místo poblíž ztráty zvířete. Pokud není kočka zvyklá chodit ven, není pro ni přirozené pobíhat na volném prostranství. Pravděpodobně bude ukryta někde pod autem, schody, ve křoví, ve sklepě apod.

  2. Dejte vědět sousedům, že se vaše kočka ztratila. Je dost možné, že se kočka nachází právě u některého z nich.

  3. Obvolejte blízké útulky, informujte o ztrátě kočky také obecní úřad. Zašlete e-mail s údaji o kočce a informací kdy a kde se ztratila, připojte i její fotku a vaše telefonní číslo. Zkuste obvolat i blízké veterinární ordinace, abyste vyloučili, že přijali ztracenou kočku sraženou autem nebo jinak zraněnou.

  4. Vytvořte letáčky s fotkou kočky (případně i popisem, pokud je fotka černobílá). Nezapomeňte uvést jméno kočky a kontakt na sebe. Případně můžete nabídnout i odměnu, abyste zvýšili motivaci nálezců. Když připojíte informaci, že letáčky odstraníte, až kočku najdete, snížíte pravděpodobnost strhnutí vaší výzvy.

  5. Letáčky vylepte v blízkosti bydliště, ideálně u zastávky MHD, na různá frekventovaná místa v ulici, do blízkosti obchodu, mateřské školy, veterinární ordinace apod.

  6. O ztrátě kočky informujte také na sociálních sítích. Využít můžete i servery, kde je možné ztrátu zvířete inzerovat, např. www.nalezenci.cz, www.psidetektiv.cz aj.

  7. Kočku průběžně hledejte v okolí bydliště. Nejlepší doba je brzy ráno a pozdě večer, protože je klid. Na kočku volejte jménem a vždy počkejte, zda neuslyšíte mňoukání. Jestliže je kočka vyděšená, ozve se jen tichým mňouknutím, proto pozorně naslouchejte. Mějte u sebe i oblíbený pamlsek na její případné vylákání, když se ozve ze skrýše.

Foto: pixabay.com