22.01.19 Zdraví a nemoci

Nemoc z kočičího škrábnutí

Tuto chorobu, v angličtině označovanou jako cat scratch disease, způsobuje bakterie zvaná Bartonella henselae. Ačkoli jsou kočky přenašeči, samy většinou bartonelózou neonemocní.

Celosvětově se popisuje přítomnost bakterie v krvi u 15 – 55 % zdravých koček, s vyšším výskytem v teplejších klimatických oblastech. Nemoc většinou postihuje majitele koček, nejčastěji se s ní setkáváme u dětí a dospívající mládeže.

Pozor na blechy

Hlavním rezervoárem Bratonell jsou kočky, kdy bakterie jsou na ně přenášeny blechami. Na člověka je možný přenos klíšťaty a blechami především z koček a psů, dále pak právě škrábnutím či kousnutím od infikovaných koček. Když kočky pečují o svou srst, dochází u zablešených zvířat ke kontaminaci drápků bleším trusem. Infekce po poškrábání či pokousání proniká do lidského těla kůží. Škrábnutí může u člověka vyvolat nevolnost a slabost, horečku, nateklé mízní uzliny, nechutenství, bolest v zádech. Léčba spočívá v podávání antibiotik.

Riziko pro lidi s oslabenou imunitou

Ačkoli je nemoc snadno léčitelná a u lidí s dobrou obranyschopností často dochází ke spontánnímu vyléčení, u lidí se sníženou imunitou (po transplantaci, léčbě rakoviny, HIV atd.) může dojít k postižení celého organizmu. Po uplynutí inkubační doby (3–10 dní) se v místě poranění objevuje jedna nebo více hnisavých trhlin. Po 1–7 týdnech dochází ke zduření lymfatických uzliny. K doprovodným příznakům patří mimo jiné bolesti hlavy, slabost, malátnost, závratě, únava, bolest kloubů, svalů, zad a očí.

Antiparazitika jako prevence

Protože se Bratonella vyskytuje u blech, je důležité používat u koček, které mají přístup ven, kvalitní antiparazitární přípravky. Jako prevence se udává nenechat se poškrábat od cizích koček. Pokud vás kočka škrábne, ihned ránu vypláchněte mýdlem a teplou vodu a vydesinfikujte. Případné nehojící se rány vždy konzultujte s lékařem. Jestliže se u vás vyskytnou i další příznaky a vy máte podezření na nemoc z kočičího škrábnutí, vyhledejte svého lékaře a sdělte mu, že vás zranila kočka.

 

Foto: pixabay.com