13.06.18 Plemena

Ukrajinský levkoy

Historie

Ukrajinský levkoy je nové plemeno, které bylo vyšlechtěno na Ukrajině v období mezi roky 2000 až 2011. Jedná se o křížence několika plemen, přičemž hlavní úlohu sehráli donský sphynx a skotská klapouchá kočka. Po donském sphynxovi nese levkoy gen pro bezsrstost, po skotské klapouché kočce zase gen pro klapouchost, což je sklopení uší směrem dopředu. První kocour se narodil 21. ledna 2004 a byl pojmenován „Levkoy Primero“. V roce 2005 bylo plemeno uznáno ukrajinskými chovatelskými kluby, v roce 2010 se pak přidaly i kluby ruské.
 

Vzhled

Hlava je podélně klínovitá. Z pohledu ze shora připomíná pětiúhelník, jehož délka je o něco větší než šířka. Nos zabírá zhruba jednu třetinu celé hlavy. Čelo je spíše nízké a lebka je dlouhá a plochá. Nápadné lícní kosti a obočí tvoří lomené obrysy hlavy. Brada je zaoblená a silná. Profil je ve dvou úrovních. Horní linie hřbetu nosu a linie hlavy jsou téměř rovnoběžné s výrazným obočím a lícními kostmi. Tvoří třetinu celkové délky hlavy. Linka horní části hlavy je téměř rovnoběžná se zadní čísti nosu. Výrazný stop. Spodní bod silné brady s nosem tvoří vertikální linii. Nos je krátký a široký. Vousy mohou být zkroucené nebo ulámané. Krk je střední délky, mírně zdvižený od ramenou až k základně spodiny lebeční. Oči jsou velké, mírně šikmé, mandlového tvaru. Jsou povoleny všechny barvy očí. Uši jsou buď rovné, nebo sklopené, kdy 1/2 nebo 1/3 každého ucha je ostře zalomená dopředu a dolů. Uši jsou velké vzhledem k hlavě, široké a vysoko posazené, s měkkými špičkami. Tělo je střední až dlouhé, dobře osvalené. Mají oválný ale ne moc široký hrudník, mírně klenutý hřbet. Nohy jsou silné a dlouhé, tlapy oválné s elegantními dlouhými prsty. Ocas je dlouhý, pružný, rovnoměrně se zužující ke špičce. Srst - dává se přednost zcela holé kůži bez srsti. Nicméně některé kočky mohou mít na některých místech zbytky srsti, nebo mohou být rovnoměrně pokryté krátkou (1-3 mm) srstí po celém těle. Kůže je elastická, vrásčitá na hlavě mezi ušima, kolem očí, na krku, v podpaží a tříslech. Barva - standard dovoluje jakoukoliv barvu. Kočky jsou výrazně menší než kocouři.
 

Povaha

Jedná se o přátelské, přítulné a přizpůsobivé kočky. Jsou věrné, společenské, komunikativní. Charakteristická je jejich inteligence, zvídavost a mazlivost. Nejsou agresivní nebo mstivé, naopak vynikají svou laskavostí. Rády komunikují dotykem tlapky nebo „pusinkováním“. Jsou kontaktní, ale ne vtíravé. Překvapí vás učenlivostí. Povahou se v mnoha ohledech podobají psům. Jsou aktivní a rády si hrají, ale v porovnání se sphynxem jsou o něco klidnější. Svým majitelům jsou bezmezně oddané.

Péče

Péče je do jisté míry stejná jako u každé jiné kočky. Samozřejmostí je stříhání drápků, čištění očí, uší a zubů. Nahé kočky je nutné jednou za čas umýt hypoalergenním mýdlem a po koupeli je řádně vysušit, aby neprochladly. V létě je nutné chránit je před sluncem a v zimě před chladem. Protože mohou snadno nastydnout, potřebují teplý domov bez průvanu.

Foto: Heikki Siltala, catza.net