14.05.19 Plemena

LaPerm

Historie

LaPerm je kočka s kadeřavou srstí. Jedná se o nové americké plemeno, které vzniklo v 80. letech minulého století v Oregonu. Průkopníkem se stalo kotě majitelů Lindy a Richarda Koehlových. Jedno kotě z vrhu se totiž narodilo nahé, ale během několika týdnů mu narostl kudrnatý kožíšek. Jednalo se o spontánní genovou mutaci. Manželé se pak úmyslně zaměřovali na gen „rex“ pro kudrnatou srst. Během dalších let se díky selektivnímu chovu narodily další kudrnáči. Mutace pro kadeřavou srst se dědí dominantně, ale ne všichni jedinci musejí mít kadeřavou srst. Občas se objevují holá koťata nebo koťata s rovnou srstí. LaPerm byl udělen status plemene Mezinárodní asociací koček (TICA) v roce 1995. Organizací FIFe je plemeno uznáno od roku 2015.

Vzhled

Jedná se o dvě plemena lišící se pouze délkou srsti – LaPerm krátkosrstá a LaPerm dlouhosrstá. Obě plemena mají střední tělesný rámec. Hlava je mírně klínovitá s jemnými konturami, spíše delší než širší. Oči jsou velké, široké, lehce mandlového tvaru. Uši jsou středně velké až velké, dlouhosrstá kočka má rysí štětičky na uších. Krk je poměrně dlouhý. Středně velké, štíhlé a dobře stavěné tělo má dobré svalstvo. Nohy jsou středně dlouhé, tlapky zakulacené. Ocas je huňatý. Charakteristická je měkká, volně zkadeřená a zvlněná srst, která odstává od těla. Jemnost srsti vykazuje individuální variabilitu. Jsou uznány všechny existující barvy a kresby. Kvalita srsti je většinou do druhého a třetího roku věku proměnlivá.

Povaha

Jedná se o přátelskou, zvědavou a inteligentní kočku s jemnou a láskyplnou povahou. LaPerm má ráda pozornost a s oblibou se účastní dění v domácnosti. Je snášenlivá, takže většinou nemá problém jak s ostatními kočkami, tak se psy nebo dětmi. Miluje svou rodinu, vyhledává kontakt s člověkem, například se ráda tře hlavou a o obličej a krk svého páníčka. Má tišší hlas, ale umí si mňoukáním vynutit pozornost. Dokáže se naučit aportovat i další různé triky.

Péče

LaPerm líná méně než ostatní plemena. Srst není náročná na údržbu, stačí občasné pročesání. Před výstavou je vhodné kočku vykoupat a vysušit ručníkem. Nedoporučuje se fénování, aby se neporušilo žádoucí „kroucení“ srsti. Poté, co je srst úplně suchá, může se lehce postříkat rozprašovačem s čistou vodou, čímž se dosáhne většího zvlnění. Je třeba zastřihávat ostré konce drápků a v případě potřeby čistit uši a oči. 

 

Foto: Heikki Siltala, catza.net, licence Creative Commons Attribution 3.0 License.