25.06.19 Život s kočkou

Proč trénovat s klikrem?

I když je výcvik s klikrem oblíbený především u psů, i kočku můžete s jeho pomocí naučit nové triky. Tím, že budete klikat, pozitivně posílíte určité chování.

Klikr je výcviková pomůcka podobná dětské hračce „žabičce“. Když ho stisknete, vydá nezaměnitelný zvuk (klik). Má široké uplatnění. Může pomoct při nápravě problémového chování, posiluje vztah kočka-člověk. Kočku navíc trénink motivuje a baví, což zabraňuje nudě a pomáhá ji udržovat v kondici. Pomocí klikru se může naučit jednoduché povely, jako třeba sedni, tak složitější triky, například válení sudů. Výhoda klikru je i v tom, že zvuk kliknutí je pokaždé stejný, takže trénovat může celá rodina. Přece jen slovní signály se mohou člověk od člověka lišit, ovlivňuje je tón a zabarvení hlasu. Kliknutí je zkrátka nezaměnitelné a dokáže vzbudit pozornost kočky i na větší vzdálenost.

Jak na to?

V první řadě se vaše čtyřnohá kamarádka musí naučit, že po každém kliknutí dostane pamlsek nebo jinou odměnu. Nebojte se, tuto souvislost pochopí už po několika opakování, zvlášť když budete odměňovat jejími oblíbenými pochoutkami. Další fáze vyžaduje trochu trpělivosti z vaší strany. Budete muset počkat, až kočka sama provede to, co chcete. Toto žádoucí chování bude posíleno pomocí klikru. Pamatujte si, že musíte klikat pouze v okamžiku, kdy žádoucí pohyb skutečně probíhá. Například při počátečním nácviku povelu „sedni“, by se mělo kliknout už ve chvíli, kdy se kočka chystá usednout, ale ještě úplně nesedí, v pozdějších trénincích až v okamžiku, kdy právě dosedla.

Cvičení s hůlkou

Pokud chcete s kočkou trénovat různé triky a umělecké kousky, můžete vyzkoušet i hůlku. Po naučení na klikr přichází na řadu Target Stick. O co při tréninku jde? Zvíře se má naučit následovat čumáčkem hůlku. Při doteku čumáčku o kuličku hůlky následuje „cvaknutí“ a odměna. Pomůcka je vhodná pro psy, kočky, králíky a ptáky.

 

Další článek o cvičení s klikrem najdete ZDE

 

Zdroj: Gerd Ludwig, Kočičí řeč, Cesta k harmonickému partnerství, Euromedia, 2017

Foto: pixabay.com