22.07.19 Aktuality

Stop plýtvání: krmivo, kterému končí datum minimální trvanlivosti, pomáhá v útulcích

Už více než tři roky vyrážejí nákladní auta rodinné logistické společnosti Raben Logistics Czech, aby do zvířecích útulků dovezla stovky kilogramů krmiva Nestlé Purina PetCare. Krmivo pro psy a kočky, kterému končí datum minimální trvanlivosti, tak pomáhá opuštěným zvířatům.

„Za tři roky jsme do útulků dovezli téměř dvacet tun krmiva. Pomohli jsme opuštěným zvířatům a zabránili plýtvání, krmivo by jinak zbytečně skončilo v odpadu,“ říká marketingová a PR manažerka Raben pro Českou republiku a Slovensko Martina Netuhová.

Boj proti plýtvání

Projekt pomoci opuštěným zvířatům rozvíjí Raben Logistics Czech společně se svým klientem, firmou Nestlé. Jsou to už více než tři roky, kdy logistické společnosti jejich klient Nestlé Purina PetCare nabídl, aby se společně podíleli na pomoci zvířatům v útulcích. Ve společnosti Raben neváhali dlouho. Už pět let totiž logistická firma zajišťuje zdarma přepravu darovaných potravin potřebným v rámci celorepublikových potravinových sbírek. „V té jde o pomoc lidem v nouzi, pomoc opuštěným zvířatům byla přirozeným pokračováním naší dlouhodobé CSR strategie, která bojuje proti jakémukoli plýtvání,“ vysvětlil obchodní ředitel Raben pro Českou republiku a Slovensko Marián Budzel.

600 kg krmiva každý měsíc

Útulky pro opuštěné psy a kočky, které nejsou podporovány obecními ani státními dotacemi, shánějí finance i materiální pomoc velmi obtížně, a to od drobných dárců a sponzorů, kterým není osud opuštěných zvířat lhostejný. „Pro nás není problém jednou za čas naložit auto s krmivem, které by jinak skončilo v odpadu a které okamžitě pomůže a nasytí opuštěné psy a kočky v útulcích. Každý měsíc takto rozvezeme do útulků přibližně 600 kilogramů krmiva, minulý rok to bylo pět, za tři roky téměř dvacet tun. Naším bojem proti plýtvání, ať už potravinami nebo krmivem pro zvířata, tak plníme tři ze 17 cílů udržitelného rozvoje (SDGs). Konec chudoby, konec hladu a odpovědná výroba a spotřeba,“ doplňuje Martina Netuhová.

Unikátní CSR projekt pro opuštěná zvířata

Nestlé Purina PetCare vždy pečlivě vybírá ověřené útulky. Kromě Spolku na ochranu zvířat Tábor a azylu Sirius to byl například také útulek pro opuštěná a týraná zvířata v Žimu Anidef, kočičí azyl Gaia v Hanušovicích, kočičí depozitum Píšánek v Uničově nebo spolek na pomoc opuštěným a týraným psům Dočasky De De. „Bereme společenskou odpovědnost firem vážně a snažíme se, aby skutečně propojovala náš byznys s potřebami komunity. Je proto logické, že podporujeme právě zvířecí útulky,“ uvedla Market Development Organization manažerka Nestlé Purina PetCare Lenka Vašutová. Tak krmivo skončí tam, kde má, v miskách psů a koček, které zatím hledají nový domov. „A jsme rádi, že to společnost Raben vidí stejně,“ řekla Lenka Vašutová.

Úleva pro útulky

Ivana Musilová ze Spolku na ochranu zvířat Tábor, který je do projektu zapojen od jeho vzniku, je přesvědčena, že jde o zcela unikátní český firemní CSR projekt. „Díky darovanému krmivu Purina, které nám pravidelně vozí usměvaví a ochotní řidiči Raben, víme, že naši svěřenci budou mít vždy dostatek kvalitní potravy. Jsme vděční, že si vybrali právě nás a že nás podporují již čtvrtým rokem. Je to velká úleva,“ říká.

Zapojují se i zaměstnanci obou firem

Pomoc útulkům vyvolala velký ohlas mezi zaměstnanci společnosti Raben Logistics Czech. Předloni zorganizovali sbírku, k níž se připojila i společnost Nestlé. Zaměstnanci donesli pro zvířata ze svých domácností staré deky, použitá prostěradla, ručníky, pelíšky, škrabadla, hračky, přepravky, vodítka, kartáče, savé podložky a rukavice. „Byly z toho nakonec tři palety pro útulky. A k nim Nestlé ještě přidalo kvalitní krmivo a pamlsky pro zvířata. Můžu rovnou prozradit, že to určitě nebyla poslední zaměstnanecká sbírka, chystáme se ji brzy zopakovat,“ usmívá se Martina Netuhová.

„Nemám rád plýtvání a sám mám doma čtyřnohého mazlíčka, který je nedílnou součásti naší rodiny. Proto si uvědomuji, jaké má štěstí, že je o něj patřičně postaráno. O to více mě zajímají příběhy psů a koček, kterým toto nebylo dopřáno, a potřebují naši pomoc. Jsem rád, že to podobně vidí i naši zaměstnanci. Je to projekt, který pomáhá nejen opuštěným psům a kočkám, ale vlastně i nám jako firmě. Je nesmírně důležité, aby pro aktivity společenské odpovědnosti nebylo zapálené jen vedení, ale aby tyto projekty oslovily celou naši firmu, což se tomuto projektu pomoci útulkům skutečně povedlo,“ dodal Marián Budzel.

Foto: publicdomainpictures.net